4 sätt att läsa bibeln

Bibeln, böckernas bok, kan läsas på många olika sätt. Men som jag ser det är det framförallt fyra synsätt på den som härskar. Fyra olika sätt att ta sig an texten. Ofta har den som sätter sig för att läsa Bibeln redan bestämt sig för vilket av dessa synsätt som man anammar. Jag tänker här försöka ge min analys av dessa synsätt.

1. Bokstavligt
Bibeln är guds ord och gud är ofelbar. Allt som står i bibeln gäller och är fullständigt korrekt.

Anammar man detta synsätt skapades bibeln på 6 dagar och på den 7 vilade gud. Man är även tvingad att inse att kvinnors smärta vid barnafödande är ett straff för att Eva åt av äpplet. Många som tillhör detta synsätt kallar vetenskapens påståenden om evolution och att jorden är miljoner år gammal för nonsens och felaktigt. Man griper alla halmstrån och alla vetenskapsmäns misstag för att påvisa hur fel vetenskaperna har. Intelligent Designs förespråkare kommer oftast härifrån.

2. Symboliskt
Gud finns och hans tankar genomsyrar Bibeln. Dock skall inte allt tolkas ordagrant. Till exempel kan ”dagar” i 1 Mosebok tolkas som längre tidsperioder och beskriva världens skapelse på ett just symboliskt sätt.

Detta är ett synsätt som inte utesluter dagens vetenskapliga rön, men förklarar det gärna med guds hand. Kristna människor som ägnar sig åt modern vetenskap tror jag ofta hamnar i denna kategori.

3. Levnadsråd
Gud finns inte, Bibeln är skriven av män dels för att samla visdom och dels för att förbättra för dom själva. Bibeln är en samling av folktro som samlas ihop.

Detta synsätt omöjliggör inte Jesus existens, däremot motsätter det ju självklart att Maria var oskuld vid tiden för Jesu födelse. Att läsa Bibeln som en samling levnadsråd gör nog att man lever ett rätt harmoniskt liv. Bibeln innehåller många visheter som det inte skadar att leva efter, 10 guds bud till exempel. Man behöver inte tro på Guds och Jesus existens för att följa stora delar av Bibeln. Självklart faller ju bönedelarna bort dock.

4. Som Satan
Utan att diskutera huruvida Satan är en del av guds beteende eller en annan varande så kan vi konstatera att man kan läsa Bibeln som Satan. Att hitta motsägelser, att leta efter kvinnoförnedrande citat för att tvinga kristna att försvara boken. Att läsa Bibeln på detta sätt säger inget om tro eller hur man lever, bara att man inte tolkar Bibeln som ett rättessnöre.

Det är ofta rätt enkelt att hitta delar av Bibeln som inte passar in på dagens samhälle, t.ex. dom stycken som handlar om kvinnor säger i mångt och mycket att dom ska vara underordnad mannen. Att stena någon för att dom är otrogen ligger inte heller i tiden direkt.

Det var en kort sammanfattning av dom olika sätt jag ser att man kan läsa bibeln på, personligen läser jag den ofta som Satan men jag anser att den ändå innehåller mycket väsentliga råd till hur man skall leva och den kan ofta ge en en bra idé om vad man ska göra i en given situation.

Jag tror att man får ut mest av Bibeln om man ser den som ett skönlitterärt verk som man läser och tar till sig visheterna ur. Dock älskar jag fortfarande att diskutera och kommer nog aldrig undvika en diskussion om Bibeln. Jag har dock väldigt svårt att förstå hur folk kan se den som ett alternativ till sund, stabil vetenskap. Bibeln är tro, det kan aldrig ersätta forskning.

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: