Nationaliseringar

Det rådande ekonomiska systemet darrar. Kommer det att falla, nej. Precis som kackerlackor kan överleva en atomvinter så kommer kapitalismen att överleva den ena ekonomiska katastrofen efter den andra. En intressant aspekt dock att titta på är just den hur man försöker hantera denna finanskris i USA.

Dom två bolåneinstitut som indirekt har orsakat krisen, Fannie Mae och Freddie Mac, var för viktiga för att få gå under. Det som drabbade dom, brist på likvida medel, orsakar vanligtvis en konkurs där ett företag går under. Detta kunde inte kapitalismen klara och alltså valde staten att gå in och nationalisera instituten.

Nationalisering brukar vanligtvis innebära att alla världens regeringar, utom dom i sydamerika och afrika, går ut och protesterar kraftigt men nu gillade man det helt plötsligt. Marknaderna tog ett skutt, kapitalismen var ju räddad för tillfället och inte en enda liberal verkade reagera över att den fria marknaden hade åsidosatts och socialisering hade tagits till för att garantera en ekonomisk kollaps som hade varit fatal för världen då den är kapitalistisk!

Dock ska vi vara på det klara att det USA gör inte är en nationalisering för USAs folk skull, var inte så blåögda, utan det är en nationalisering för att garantera fortsatt profitjakt. Det visar sig istället att nationaliseringen kommer att kosta skattebetalarna pengar. Som vanligt så ser kapitalet ingen nytta av solidaritet förrän det kan rädda kapitalisterna på folkflertalets kostnad istället för att gynna folkflertalet på kapitalisternas kostnad.

Vad är då alternativet? Ja, man kan ju satsa på att nationalisera naturresurser som man gör i t.ex. Venezuela och Bolivia. Men då reagerar självklart omvärlden och kommuniststräcken visar sitt fula tryne.

Av det kan vi bara dra slutsatsen att kapitalismen välkomnar statlig intervention när den skyddar kapitalister och kostar för folkflertalet och hyllar den fria marknaden när den gynnar kapitalister och kostar för folkflertalet.

Detta är värt att tänka på när borgarna nu säljer ut vartenda av våra företag som genererar någon vinst för statskassan, allt i den fria marknadens namn. Tänk på vem det gynnar och vem det kommer kosta för i längden.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: