Demokratins framtid

Vi lever i en värld som genomgår ständiga generationsskiften. Dessa skiften består i stora drag av två faser:

  1. Teknikskiftet
  2. Generationsskiftet

När ny teknik kommer så bubblar den in lite här och var i åldershiearkin. Mest i botten, men även lite på andra ställen. Dock så kommer alltid generationsskiftet någon gång. När mer eller mindre är uppväxta med tekniken. Det är då man verkligen ser effekterna av den.

Vi har en generation som växer upp idag som är vana att få kommentera. Gillar ni det jag skriver kan ni skriva en kommentar här under, gillar ni det inte kan ni också det. Det är t.o.m. troligare att ni gör det då folk oftast är bättre på att klaga.

Folk skriver till varandra på bloggar, det sker ett informationsutbyte. Men allt detta sker i princip utanför den parlamentariska världen. Den är fortfarande inriktad på enkelriktad kommunikation. Därför är det inte konstigt att politikerna blir rädda när dom får respons på dumma förslag. Respons från dom det berör.

Detta är ungdomar som engagerar sig i sin egen situation, med den teknik dom är uppväxta med. Ta till er det istället för att bli rädda!

Är man i en större organisation med en större grupp som berörs, då får man mer respons. Då kan man välja att försöka få ordning på det hela mha filtrering, sökning och dylikt. Eller så kan man blunda, hålla för ögonen och skrika.

Vi har en mer och mer medveten generation som växer upp, det dyker upp politiska bloggar varje dag och många bidrar till den kollektiva kunskapen. Att politiker är rädda för detta och vägrar lyssna är inget konstigt, det finns inte rätt verktyg för det. Tänk er alla propositioner och motioner på riksdagens hemsida. Tänk om dom hade t.ex. twingly, eller knuff… Så skulle folk länka till dom när dom skrev om ett förslag. Då skulle en intresserad politiker kunna gå in och se vilka som skriver om en fråga, vad dom tycker, vilken kunskap dom kan tillföra till debatten.

Riksdagen och världen utanför riksdagen är idag väsensskillda. Det måste göras något åt det. Demokratin måste följa med utvecklingen!

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: