Pirater, teknik och generositet

När FRA-frågan blommade upp så trodde jag att det var en generationsfråga. Den yngre generationen förstod internet och ville att det skulle förbli fritt. Man ville inte bli avlyssad. Detta argument slogs dock bort, både som förklaring till piratpartiet och som förklaring till FRA-motståndet av bloggare som Emma, Rick och Mary. Jag fick fortsätta att leta mina förklaringar.

Häromdagen var jag på mitt första piratfika i piratpartiet. Vi diskuterade en mängd ämnen vitt och brett. Det var som att vara på ett mensamöte nästan! En av dom saker som jag diskuterade var Creativ Commons, en licens som är utformad för att du ska kunna dela nånting under dina villkor. Vår idé för att marknadsföra piratpartiet, creative commons och framförallt synas under valrörelsen är att ha en gemensam kampanj för båda två. Vi ska baka kakor, för egna pengar, och dela ut dom tillsammans med ett recept. Kakorna ska alltså vara creative common: Du får använda(äta) dom, du får ge bort dom, du får inte sälja dom och du måste berätta att du fått dom av piratpartiet.

Vi kommer alltså ur egna fickor att handla en massa ingredienser, vi kommer träffas en kväll och baka en massa. Här fick jag min andra ledtråd. Utan att jag visste det.

Jag satt och debatterade illegal fildelning, IPRED och FRA-lagen häromdagen med en man med egen firma. Han är starkt emot allt jag står för, det är den inställning han tar till diskussioner känns det som, men vi satt och diskuterade hyfsat länge. Under denna diskussion säger han en sak som jag inte kommer att tänka på förrän senare. Han berättar att en vän varit och köpt lite saker från honom. Vännen ska göra samma sak hemma själv som min vän gör i sin firma. Här säger då min vän att man måste tänka på vad man säger, vissa yrkeshemligheter måste man hålla på…

Det slår mig inte då. Det slår mig först senare på kvällen att det här är en grundläggande förändring i hur folk interagerar med varandra. Den är inte generationsbunden utan den är teknikbunden. Folk som tar till sig utvecklingen snabbare tar till sig det här snabbare.

På internet hjälps man åt! På internet är man generös.

Jag sitter dagligen på forum och hjälper folk som kan vara mina konkurrenter. Jag vet inte vem det är, men dom jobbar iaf inom samma område som jag gör. Jag gör detta för jag vet att när jag kör fast så ställer jag en fråga där och då finns det nån som svarar. Jag gör det för delad kunskap är dubbel kunskap! Folk som LupusRex delar med sig av grundmaterialet till dom låtar han gör, så fler kan skapa musik av det. För delad kultur är dubbel kultur.

Det är även dessa människor som tillbringar sina liv på facebook, har en blogg, chattar på msn, ringer med skype. Dom delar ut en del av sitt liv på varje av dessa ställen. Dom förstår att sitter FRA och fångar upp all information som passerar samtliga dessa kanaler. Ja, då kan man skissa upp en komplett bild av ens liv.

Å en naggad personlig integritet är ingen personlig integritet!

Så när dom etablerade partierna frågar ”Var blev ungdomarna av?” så är svaret: Dom gick till ett parti som har förstått att tekniken har kommit ett steg längre idag. Dom har gjort som jag och gått med i piratpartiet.

Gör det du också: Blipirat.nu!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Pirater, teknik och generositet”

 1. Calandrella Says:

  Intressant idé med kakor! Men recept torde ändå inte uppnå verkshöjd, det vill säga det går inte att ha upphovsrätt på dem.

 2. berinder Says:

  Ahh, det har du rätt i. Alltid nån del man glömmer… Men men, share-alike idén går ju igenom i det i alla fall!

  Sharing is Caring!

 3. maloki Says:

  Det är inte lätt när tekniken springer ikapp och man inte hinner med.
  Budskapet sprider vi vidare. På så många sätt vi kan!

  Sharing is Caring
  http://www.sharingiscaring.nu


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: