Ideologisk förvirring?

Jag håller på att läsa Johan Norbergs När människan skapade Världen när en intressant detalj i ”Den eviga kampen” mellan liberalism och socialism slår mig. Liberalen hyllar den individuella friheten och det individuella ansvaret medans socialismen hyllar kollektivets skyldigheter och kollektivets ansvar. Det som blir ironiskt i sammanhanget, i mina ögon, är att ideologierna gynnar helt motsatt.

Ett klargörande, jag pratar här om dom ekonomiska frågorna. Det som brukar kallas höger-vänster-frågor. Liberalen vill ha frihandel, Johan Norberg har en övertygande argumentation för att detta gynnar tillväxt vilket i längden gynnar dom områden som har frihandel. Frihandel ger alltså långsiktiga fördelar för kollektivet, genom att det skapar en bättre levnadssstandard. Samtidigt erkänner Johan att det skadar på individnivå, när människor med kunskap som inte längre är åtråvärd på grund av effektiviseringar och nya branschers uppkomst blir arbetslösa. Liberalismen gynnar alltså kollektivet, men skadar på individnivå. Denna skada bör också drabba äldre värst enligt min bedömning, då dom har svårare att hinna skola om sig…

Motsatsen till frihandel, det samhälle som idag t.ex. S och V förespråkar, är ett samhälle där staten går in och håller liv i döende bransher. Där man har tullar istället för frihandel för att gynna inhemska jobb. Detta samhälle kommer att bevara äldre jobb, men på bekostnad av utveckling och tillväxt. Detta blir alltså ett samhälle med färre utslagna individer, iaf på kort sikt, men med en långsammare utveckling på lång sikt. Vi har alltså här ett samhälle som är vänligare på individnivå, men brutalare mot kollektivet i det långa loppet.

Alltså är liberalismen mer kollektivistisk än socialismen och socialismen mer individualistisk än liberalismen.

Som numer gäller på denna blogg, så är dessa tankar beta-tankar…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , och .

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Ideologisk förvirring?”

 1. Mia* Says:

  Förvirrande. :)

 2. Olofb Says:

  Måste säga att det känns som ditt beta-tänkande redan gett dig större bloggflöde, eller hur?

 3. berinder Says:

  Jo, visst kan det vara så… Sen har jag varit hemma sjuk i veckan också vilket påverkar bloggflödet också.


 4. Intressanta tankar onekligen!

  Det finns för övrigt flera andra likartade paralleller. Ökade kommersialisering av samhället leder ex. till s.k. spotifieringseffekter som köpmausoleum (ä.k. gallerior) som med få undantag ser precis likadana ut oavsett var man befinner sig i landet. Det är Dressman, Hemtex, H&M och de andra kedjorna. Den pluralism, mångsidighet och frihet som skulle uppstå av marknadsliberalismen tycker jag alltmer påminner om något helt annat.

  Kort och gott, det är läge att återerövra order ”frihet” från de som förväxlar ”valfrihet” med det nyssnämnda. Valfrihet är Spotify, dvs ”det här är vad som erbjuds, gilla läget”.

  Frihet är däremot att själv sätta agendan, skapa buffén eller vad man nu vill nyttja för metafor. Valfrihet påminner mer om Mickysoft medan frihet påminner mer om FOSS. Det senare kräver mer ansvar men ger oanade möjligheter på längre sikt.

  • berinder Says:

   Liberalismen motverkar på något inneboende sätt sig själv, det är en oerhört intressant aspekt att utreda vidare.

   Varför motverkar liberalism frihet….


 5. En ytterligare parallell till gallerior är kommersiell radio och tv. Vad var det Springsteen sjöng, ”57 channels and nothing on”?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: