Ingen återvändo

Jag kommer med största sannolikhet inte att återvända. Jag tror inte att jag kommer kalla mig kommunist igen. Jag kommer inte kalla mig för liberal heller. Även om jag inte tror att jag kommer vara piratpartist hela mitt liv, jag tror inte piratpartiet kommer finnas så länge, så har jag nog lämnat höger-vänster som dimension helt i min politiska analys. Jag tror inte att socialismens idéer klarar av att driva ett samhälle framåt. Jag tror på att entreprenörer driver utveckling framåt. Däremot kan jag inte acceptera den förnöjsamma syn på arbetslöshet som liberalismen fodrar. Behovet av personliga tragedier i form av konkurser är ett för stort pris för att jag ska kunna acceptera det.

Vart lämnar det mig? Jag har inte min hemvist till höger och jag har inte min hemvist till vänster. Vän av ordning skulle kunna argumentera att jag borde då vara socialdemokrat eller socialliberal. Jag hävdar att det är att ta det sämsta av två världar i båda fallen. Jag inser att Churchill nog hade rätt ändå:

“Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time.” — Winston Churchill (from a House of Commons speech on Nov. 11, 1947)

Jag kommer dock fortfarande att vara människorättsfundamentalist. Dock inser jag att man inte kan läsa FN:s deklaration om dom mänskliga rättigheterna ordagrant heller. Ingen kan troligen hålla med om alla paragraferna. (Här utmanar jag Calandrella tror jag, ser gärna dina kommentarer på detta!)

Jag kommer inte citera paragraferna här, men jag använder den svenska översättningen som jag rivit ut ur 1999 års telefonkatalog! ;)

Artikel 17 är ju den liberala synen på ekonomi på nått vis grundparagrafen, rätten att äga. Socialistens ursäkt här är att antingen att det handlar om gemensamt ägande eller att man har rätt att äga, bara inte produktionsmedel.

Artikel 23 definerar rätten till arbete och skydd mot arbetslöshet. Detta i strid med kapitalismens behov av arbetslöshet. Arbetslöshet är dels ett tecken på att en icke-effektiv produktion har lagts ner och dels ger det tillgänglig arbetskraft till ny, effektiv, produktion. Artikeln är tom så klumpigt utformad att du har rätt att jobba med vad du vill och rätt till en tillfredsställande ersättning, vansinne!

Således kan varken liberaler eller socialister erkänna sig till hela dokumentet, då delar av det motsäger andra delar.

Så vart kommer jag hamna efter piratpartiet? Troligen i något annat fokusparti eller lobbyorganisation, klart är iaf att min beta-resa fortsätter…

Läs även andra bloggares åsikter om , , och .

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Ingen återvändo”

  1. Olofb Says:

    Jag känner mig lite stolt över att ha fått dig att ta beta-steget ;) Fortsätt så, jag ska lära av dig och skriva mera för hjärtat!


  2. Jag är helt övertygad om att liberaler och socialister egentligen är helt identiska. Man använder bara olika terminologi.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: