Intelligent men smart och välutbildad

Mensan som jag är finner jag ämnet intelligens otroligt intressant. Att just intelligens blev den egenskap som det bildades en förening med krav på mätbart värde i egenskapen för att få vara med i är egentligen inte så konstigt. Det fanns instrument för att mäta egenskapen, iq-tester, som användes av psykologer. En av egenskaperna som är förknippad med en hög iq-kvot är förmågan att lösa nya problem. Problem man inte sett förut. Det var just denna egenskap som man bestämde sig för att ta tillvara på och startade en hjärntrust för att lösa världens problem. Nu gick det inte så bra just det, utan det blev en social klubb istället.

Men tillbaka till intelligens, förmågan att lösa problem. Är det samma sak som att vara smart? Jag tycker inte det, men har haft svårt att beskriva det. Tills jag hörde en rolig jämförelse för ett tag sedan.

Din hjärna är en ficklampa. Din intelligens är hur starkt lampan lyser och hur smart du är påverkar åt vilket håll du lyser ficklampan.

En ficklampa som lyser rakt upp i himlen kommer inte göra nånting synligt, hur ljus den än är. Det är först när man riktar den åt något vettigt håll den lyser upp nått av intresse. Att saker ofta blir tydliga väldigt snabbt för en del med hög IQ gör dessutom att dom blir ointresserade. Ett exempel på detta är elever som blir uttråkade för att läraren går igenom med resten av klassen det eleven själv gjorde förra veckan. Vilket ibland leder till bråkiga och stökiga elever, vilka av många uppfattas som efter och blir satta i specialklasser… när dom egentligen bara behöver matas med utmaningar.

Hög IQ ger en fördel i många områden, högre iq korrelerar ofta överens med högre lön även om undantag givetvis finns åt båda håll. Dock ska enligt uppgift, inte sett uppgifterna själva, dom med de absolut högsta lönerna (1% typ) ha en medeliq på 117. En nivå mitt emellan Mensa och Norm. Ett intressant faktum som brukar förklaras med att dom är intelligenta nog att ta sig upp i hierkierna och ointelligenta nog att inte bli uttråkade.

Självklart är det inte bara IQ som påverkar saker heller, t.ex. familjeförhållandena påverkar otroligt. Kolla på den här grafen som visar koppling mellan resultat i SAT och familjeinkomst.

Vart vill jag då komma med mitt rantande. Tja, intelligens gör det enklare. Bra familjeförhållanden gör det troligare. Men i slutändan är det du som avgör vad som händer med ditt liv!

Annonser
Explore posts in the same categories: iq

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Intelligent men smart och välutbildad”


  1. Intressant! Särskilt jämförelsen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: