Ändamålsglidning och dolda syften

Sveriges första hackerspace, Forskningsavdelningen, blev inatt raidade. Polisen påstår att huvudsyftet varit att stänga svartklubben som låg i samma lokal, men en ofrånkomlig sanning är att nästan all teknisk utrustning från den ideella föreningen beslagtogs. Polisen har valt att inte rapportera detta i den officiella pressrelesen.

Polisen valde att ta med tekniska roteln, vilket måste ses som bevis för att hackerspacet var ett grundmål och inte nånting som man sprang på och inte visste om det var relaterat eller inte. Att man valt att inte rapportera om det i samma pressrelease gör det nästan troligt att dom inte varit samordnade syftesmässigt utan mer bara samordnat i tid. Två separata aktioner koordinerade att sammanfalla i tid. Det är heller inte klart vem som godkände tillslaget.

Vad hackerspacet misstänks bedriva för brottslig aktivitet har inte sagts något om överhuvudtaget. Jag tror att man helt enkelt har valt att tro att dom gör nånting olagligt då det dels är förhärdade brottslingar till stor del som bevistar spacet och dom har datorer. Det är ju inte sannolikt att inga brott begås där? Då bevis på brott saknas har man valt att vänta tills ett annat uppenbart brott har begåtts i lokalen och slår till. Lite konspiratoriskt, men när polisen gör ett riktat tillslag mot föreningen utan att uppge brottsmisstanke får vi anta att något är i göringen.

Denna direkta attack mot medlemmarna i en ideell förening är en attack mot dagens motsvarigheter till fackföreningar. Nya rörelser som går stick i stäv med den rådande samhällsordningen. Det är ett agerande mot en förening som bara kan antas bero på att föreningen bedriver en verksamhet med ordet hacker i beskrivningen.

Jag ser polisens agerande som ett angrepp mot medlemmarnas rätt att organisera sig i föreningar.

Jag finner detta Intressant och kommer spänt att följa utvecklingen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och .

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Ändamålsglidning och dolda syften”


  1. […] vernissage, serverat alkohol utan utskänkningstillstånd. Dock finns det starka anledningar att misstänka dolda syften. Mot deras tekniskt inriktade verksamhet. At the time of the raid there were about five people at […]


  2. […] direktiv: ta alla datorer på övervåningen, men inte förklarat varför. Om det nu var ett vanligt tillslag mot en misstänkt svartklubb, varför är då länskriminalen så noga med att påpeka att man ska […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: