Arbetsrätt 2.0

Jag skulle vilja be er om hjälp med en sak. Min fru håller på och bråkar lite med sin tidigare arbetsgivare, kort sammanfattat verkar dom vilja frångå turordningslistan som upprättades när hon varslades från jobbet på Blomsterlandet i Norrland, Skellefteå-butiken där hon jobbat.

Dom har kommit med två olika version till varför dom vill anställa en annan. Först nämndes det att det var ”Företagspolicy” att det skulle vara två män anställda per butik och därför skulle X gå före Emma. Nu heter det istället att dom har gjort en bedömning av vad dom behöver och dom behöver nån ”stor och stark” och att Emma därför inte skulle vara ett alternativ.

Givetvis avancerat skitsnack då Emma klarat av arbetsuppgifterna förut utan några problem.

Jag skulle, å Emmas vägnar, vilja be om hjälp med ammunition till hennes möte med Blomsterlandet på Tisdag. Gärna paragrafer och prejudicerande fall att slänga fram så att hennes chefer skärper sig. Även om facket troligen kommer vara med på Tisdag så kan det ju vara bra att ha lite koll själv!

Här är Emmas två inlägg om saken: Ett och Två.

Tack på förhand!

Läs även andra bloggares åsikter om , och .

Annonser
Explore posts in the same categories: Arbetsrätt 2.0

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Arbetsrätt 2.0”

 1. tankefel Says:

  Ett tips är ju förstås att läsa igenom arbetskontraktet/avtalet (eller kollektivavtalet, om sådant finnas) och se vilka villkor som ställts upp för eventuell uppsägning där. Om anledningarna de dragit upp inte finns med där så är det ett brutalt starkt argument för Emmas sak.

  Annars är §§7-10 och 18-20 i LAS ( https://lagen.nu/1982:80 ) vägledande. Bredvid paragraferna finns länkar vidare till ett rätt omfattande antal rättsfall på temat, så om du letar lite så kanske du hittar något som tar upp ett liknande fall.

  Jag hoppas saker går vägen för er. Mina tummar är officiellt hållna. E:

 2. Edvard Says:

  1. Man kan göra test av tillräckliga kvalifikationer av en anställd för att visa att denne inte kan förflyttas till en annan tjänst och att turordningen därför måste frångås. Men det kan inte göras på den tjänst hon haft och uppenbarligen klarat. Alltså inte okej att göra en sådan prövning – alltså ska turordningen gälla. Här handlar det dock främst om förtur till en vikarietjänst om jag förstått saken rätt. Om hon arbetat med samma arbetsuppgifter och klarat dom bra så kommer arbetsgivaren få svårt att hävda bristande kvalifikationer.

  2. Såväl första som andra påståendet från arbetsgivaren strider troligen mot diskrimineringslagen. Deras ursprungsargument är ju direkt diskriminerande men även om hon sägs upp med bakgrund av argument nummer två ligger arbetsgivaren risigt till eftersom de en gång talat om kön som orsak.
  En riktigt bra grej med diskrimineringslagen är att om ni kan visa att Emma missgynnats, och var jämförbar med den som anställdes samt att de är av olika kön (vilket ni verkar kunna göra), så är det arbetsgivaren som är skyldig att bevisa att de INTE diskriminerat pga kön. Då slipper ni helt enkelt hela bevisbördan för den biten och det kan ju vara läge att upplysa arbetsgivaren om.
  http://www.notisum.se/rnp/sls/LAG/20080567.htm
  Kolla paragraferna kap 1 §4.1, kap 2 §1, kap 5 §1, kap 6 §3
  Ett prejudikat: https://lagen.nu/dom/ad/2005:98
  (handlar om diskriminering pga etnicitet men det fungerar likadant som kön)
  En bra grej med diskrimineringslagen är att skadestånden som döms ut enligt den inte är så mesigt små att arbetsgivaren kan skita i om de gör fel (som det ofta är med LAS). Så diskrimineringslagen brukar kunna göra arbetsgivaren lite skakis.

  Lycka till!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: