Det juridiska spelet

Piratpartiet siktar på riksdagen för att kunna riva upp, stöpa om och stifta nya lagar som gynnar kunskapssamhället. Piratpartiet behövs för att vi ska lyckas balansera upphovsrätten. För att vi ska slippa ett samhälle där en hel generation ligger i skiv och filmbolagens skottglugg för evigt existensminimum. Vilka som sitter i ett parlament spelar bevisligen stor roll för dessa frågor. Jämför till exempel det brittiska exemplet med det spanska.

Vem försvarar vem?
En lag har alltid ett tolkningsutrymme. Problemet är att det är dom inblandade som väljer vilka argument som förs fram och med IPRED sitter inte den som misstänks på de försvarades bänk utan deras tjänsteleverantör. Tjänsteleverantören har inget mer än goodwill att förlora och måste väga detta mot hur mycket pengar det kostar att stå upp emot hollywood. Hollywood vill göra leverantörerna till sina bitchar helt enkelt.

Vår tids hjältar och nemesis
Ibland väljer tjänsteleverantören att ta upp kampen, som t.ex. hjältarna på Portlane. Ibland visar även tingsrätten på ovanligt sunt förnuft då Portlane vann i Tingsrätten. Dock är det långt ifrån alltid som tingsrätten ser igenom dom tekniska detaljerna. Det kanske inte alltid är enkelt att avgöra skuld men det finns i alla fall spännande sätt att omöjliggöra utredningar.

Relaterat och läsvärt
Magnihasa skriver bra om kriminaliseringen och dess effekter, detta är måsteläsning!

Mark Klamberg är läsvärd hela tiden, jag vill pusha lite för hans inlägg om glädjande besked från Rumäniens författningsdomstol. Det är dags för en författningsdomstol i Sverige också!

När vi diskuterar lagar så måste ett inlägg till tas upp. Datorer är en viktig del av mångas jobb och en nödvändig del för mångas liv utanför jobbet. Vi betalar räkningar, håller kontakten med vänner och mycket mycket mer. Att fråntas sin dator kan liknas vid husarrest utan möjlighet att ringa. Sånt måste regleras i lag!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , och .

För övrigt anser jag att FRA bör jämnas med marken.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Det juridiska spelet”

  1. Grå Says:

    För att vara ärlig tror jag inte vi kan ge tingsrätten cred för förnuft för den segern. Tittar man på tingsrätternas beslut i sådana här typer av frågor lite mer brett så förefaller besluten nästan slumpmässiga. Jag tror att svaret på tingsrätternas agerande, och i viss mån andra rättsinstansers agerande i nya tekniska frågor har en mycket enkel förklaring.

    De absolut flera domare är gamla. Tingsrätterna har ett upplägg som gör att de flesta dömande personer inte är jurister utan politiskt tillsatta professionella tyckare utan minsta juridisk utbildning. Den tekniska kompetensen har visat sig vara i stort sett lika hög som man kan förvänta sig, det vill säga i stort sett noll.

    Sök alltid det enklaste svaret på ett komplicerat problem. Inkompetens är mitt förslag.

  2. Olofb Says:

    Berinder; fan vi tänker verkligen lika :) Detta kunde ha varit ett av mina tankespån! Borde ta en öl någon gång och kolla om vi är tvillingar som skildes åt på BB ;)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: