Patentcirkus

Det pågår en patentstrid mellan Apple och Nokia om vem som använder flest av dom andras uppfinningar. och visar med all önskvärd tydlighet att det är dags att göra något åt patentsystemet. Vi behöver ett samhälle som gynnar uppfinnare istället för ett som gynnar IPR-jurister.

Det som pågår är alltså en modern version av ”min pappa är bättre än din pappa” fast här är det inte pappor utan patent man anfaller med. Då det är två stora företag som bråkar, man tar ungefär samma risker och har troligen ungefär lika stora väpnade styrkor jurister i skyttegravarna är det väl sannolikt att vi får ett kallt krig som slutar med avrustning. Förlikning som det kallas på juristspråk.

har skrivit om varför det är just stora företag som tjänar på patent och inte små uppfinnare. Idag behöver man inte patent för att skydda uppfinningar längre, man behöver patent för att ha kärnvapen i när nån hävdar att just det där sättet att knyta skosnören har vi minsann på.

Låt företagen satsa pengar på att skapa nya produkter och bli lönsamma istället för att tvingas lägga ut pengar på mängder av patentjurister. Låt reformera patentsystemet. Bli pirat nu och rösta på piratpartiet i riksdagsvalet 2010.

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Patentcirkus”

 1. hannes Says:

  Striden mellan Apple och Nokia gäller om Apple skall bidra till Nokias nedlagda forskningsmiljarder eller åka snålskjuts på de som andra utvecklat.

  Falkvinge har totalt fel i att storföretagen tjänar på patent. De behärskar marknaden och och har produktionsresurserna. Skal fördelarna är enorma. Det kan lätt slå ihjäl varje nykomling genom att kopiera hans produkt och sälja den billigare – utom den vars produkt de inte kan kopiera för att den är skyddad av patent. Så är också 27 Av Sveriges 33 mest lovande teknikbolag beroende av patent.

  Minst 50 000 kvalificerade jobb måste ersättas om patenträtten försvinner. Ericssons forskning måste bantas med ca 9000 man eftersom ca 9 miljarder i licensintäkter försvinner.JFR Apple/Nokia Astra….. mm
  Observera att piratpartiet inte vill reformera patentsystemet,som du skriver, man vill avskaffa det.

 2. berinder Says:

  Striden mellan A och N visar på hur patenttvister går till, man skrapar i patentkorgen tills man hittar några nog luddiga för att kunna hävdas och slänger en motanmälan på dom.

  Det är varför småföretagare aldrig kommer att ha nått att komma med i patenttvister, dom har inte en armada av patent att bedriva kallt krig med.

  Siffror utan källor säger inget, kan man ödmjukast få be om källorna till siffrorna?

  Eftersom avskaffandet av patent måste ske på EU-nivå och jag skrev om patent inför riksdagsvalet så blev det reformationen jag nämnde, då det är vad vi kan åstadkomma nationellt.

 3. Torbjörn Gyllebring Says:

  @hannes: Om 9miljarder försvinner i licensintäkter innebär det då inte att 9miljarder också försvinner i licenskostnader?

  Fast någon ting inom mig gissar att 9miljarder i intäkter innebär en kostnad långt över den summan då transaktioner sällan är helt utan overhead..

  Problemet med patent, är precis det samma som problemet med ett alltför långt copyright skydd. Det som var tänkt att skydda små, eller säkerställa en ”rimlig” levnadsstandard har urartat till att skydda den starke och kosta kollektivet.

  Patentpartiet börjar helt plötsligt framstå som en rimlig kandidat till min röst.

 4. berinder Says:

  Har jag tur i kandidatvalet kan du ju få personkryssa mig i riksdagsvalet :)

  Tack förresten för argumentet om intäkterna, siffrorna behövdes inte för att möta det!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: