Ett övervakat nytt år

Du hämtade just det här inlägget från en server i USA. Om det här aktuella trafikstråket bedömts som aktuellt av FRA, t.ex. om nån granne till dig regelbundet reser till Afghanistan så är du nu en del av FRAs sociogram och en övervakad människa. Du kan inte längre vara säker på att din kommunikation är privat.

Du är, troligen, en svensk medborgare som är avlyssnad av den svenska staten. För att en ideologiskt förvirrad borgerlighet har bestämt sig för att ha skyldig tills bevisad oskyldig som princip istället för tvärtom.

Väldigt mycket av våra vardagliga aktiviteter går över Sveriges gränser och är således giltigt mål för den systematiska avlyssning och registrering vi idag blir utsatta för.

Även om du kan komma ifrån att folk läser din kommunikation genom att kryptera den gör det vara att din kommunikation ser mer intressant ut och det syns fortfarande vem som kommunicerar med vem. Ju färre som krypterar desto mer avviker din krypterade kommunikation från normen också. Man behöver som Mackan skriver inte vara särdeles läskig för att vara onormal, otroligt välskrivet av Mackan faktiskt.

Ibland uppstår det obehagliga synnergieffekter av lagar också, till exempel är jag orolig för när man ska se att man kan kombinera signalspaningen med kassaregisterlagen. Ringer du ofta till Jemen, surfar på sidor om islam och köper aldrig griskött? Misstänkt.

En av dom mest skrämmande effekterna av övervakning är att det skrämmer folk, folk vågar inte kommunicera av rädsla för att vara avlyssnad och kanske missförstås. Folk förändrar sina kommunikationsmönster.

En annan oroande effekt av FRA-lagen är att företag som t.ex. google väljer att inte satsa i Sverige, vilket kostar jobb. Dessutom blir våra grannländer oroade då det är tydligt att deras trafik blir avlyssnad.

Att man samtidigt som man inför massavlyssning vill göra vissa former av samtal olagliga skrämmer mig. Här är synergieffekterna synnerligen skrämmande.

Nu måste vi skärpa oss och städa bort den här skamfläcken i svensk lagstiftning!

Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet 2010. En regering som är beroende av piratpartiet för att behålla regeringsmakten är en regering som måste ”Riva upp, Göra om, Göra rätt!”. Gå med i piratpartiet du också och hjälp till att riva upp FRA-lagen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och .

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Ett övervakat nytt år”

 1. smen Says:

  Hehehe, när jag läser ditt inlägg slår mig frågan:

  Vem vågar vara vän med en arab?

  Starkt jobbat av alliansen att hjälpa till och kratta manegen åt SD.

  Förövrigt förfasas jag över den lavinartade ökningen av träffar på sökordet ”bomb” på google. 66.200.000 för tillfället. Vad fan sysslar FRA med? Lovade inte Tolgfors att det skulle bli färre bomber på internet om vi bara gav dem lov att koppla in sitt modem?

 2. Victoria Says:

  Väldigt välskrivet så att även någon som inte är så insatt i FRA-lagen kan förstå riskerna. Detta inlägg kommer jag vidarelänka till.

 3. berinder Says:

  @smen: Jo, det är tragiskt att borgarna med sitt prat om yttre hot har skrämt upp svenska folket.

  @Victoria: Tack för dom varma orden, uppskattas enormt.

 4. Stoffe Says:

  Första paragrafen träffar rakt i maggropen. Bra!


 5. Jag kan bara hålla med ovanstående ovationer till ditt skarpa inlägg och tackar samtidigt för länken!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: