Avskaffa Ipred

Flera undersökningar visar att skivbolagen tjänar pengar på fildelning. Det är bevisat gång på gång och ändå jagar skivbolagen piratkopierarna med rättigheter som till och med överstiger polisens i vissa avseenden. Genom att skivbolagen skickar sina lobbyister till Bryssel för att driva igenom IPRED och vidare till riksdagen för att få igenom en strängare tolkning av direktivet än nödvändigt har man gjort sina kunder till sina fiender. Att skivbolagen vill ha IPRED är dock inte konstigt, det är lönsammare att tjäna pengar på domstolsprocesser än att sälja musik. Att jaga den dom kopierar en skiva är mer lönsamt än att sälja 30 exemplar.

Man har drivit igenom lagar som går tvärs emot rättsmedvetandet hos folket, det uppfattas inte som fel att bryta mot lagen. Trots att man lovade att man inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration är det precis det man har börjat göra. En sådan utveckling är i grunden farlig då vi riskerar att få en eskalering av vilka lagar det är okej att bryta mot. Därför anser jag att IPRED måste rivas upp. Det leder också till nånting som i mina ögon är otroligt tvådelat; anonymiseringen. Då din vardag blir olaglig kommer du att öka dina möjligheter att agera anonymt på internet. Du kommer att skaffa VPN-tjänster och du kommer använda darknets. Då användarbasen på sådana tjänster ökar kommer dom bli enklare och mer effektiva att använda. Det är en fördel att det är enklare att vara anonym, det kommer göra anonyma tipsare säkrare. Det kommer göra rapportering om oegentligheter i olika sammanhang säkrare. Det finns även en nackdel. Dom mörka makter som ägnar sig åt svinerier som barnporr kommer att få det ännu enklare att undvika upptäckt.

Notera också skillnaden som finns mellan fildelning och kommersiella upphovsrättsbrott av stor skala. Det är skivbolagen som ägnar sig åt det sistnämnda!

Ibland får man intrycket att lobbyn ogillar allt som är bra: ungdomsgårdar, bilbliotek och fildelning.

Johnny Olssons liknelse mellan fildelning och passiv rökning är otroligt träffsäker.

Det finns goda krafter på den andra sidan, goda krafter som tar till sig den tekniska utvecklingen och ger sina kunder förtroende. Anna Högberg har släppt sin bok fri att ladda ner, jag har själv inte hunnit läsa den ännu och kommer troligen att köpa den då jag vill ha den pressad. Anna ger sina kunder förtroende, sånt uppskattas.

Piratpartiet vill skapa en rimlig och balanserad upphovsrätt. Ett viktigt steg för att kunna göra det är att vi tar oss in i riksdagen 2010! För det behövs din hjälp, gå med i piratpartiet nu!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , och .

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: