Piratpartiets fem viktigaste utmaningar 2010

Ett nytt år har precis startat och det blir, som sig bör, det viktigaste hittills för Piratpartiet. För ett så ungt parti som Piratpartiet måste varje år vara det viktigaste, varje år måste vara det då vi vinner en viktig strid. Vi lyckades 2008. Vi lyckades 2009. Nu måste vi lyckas 2010. Vilka är då dom viktigaste striderna för oss under 2010?

 1. Riksdagsvalet 2010
 2. Ett politiskt parti utövar sin makt från parlament. Även om vi lyckades ta oss in i ett under 2009 så är det här det enskilt viktigaste steget för piratpartiet.

 3. Acta
 4. Att tvinga fram öppenhet i ACTA-förhandlingarna skulle vara en seger. Vi behöver ett prejudikat så att inte förhandlingar kan fortsätta att ske helt bakom sekretessens blytunga dörrar.

 5. FRA-lagen
 6. Det kanske måste vänta tills vi sitter i Riksdagen, men att riva upp FRA-lagen är troligen den enskilt största insats vi kan göra för att återställa demokratiska värden i Sverige.

 7. Immaterielrätt
 8. Att stoppa lobbyn från att få mer inflytandet i lagstiftningen kan tyckas vara en nog stor strid, men 2010 är året då vi ska ta upphovsrätts och patentreformer till riksdagen. Att ändra default-skydd från dagens inlåsta till en CC-variant är ett bra förstasteg till exempel.

 9. Oss själva
 10. Piratpartiet har växtvärk! Vi har inte på ett bra sätt tagit hand och lyckas aktivera den medlemsbas vi fick under tingsrättsförhandlingarna mot The Pirate Bay. Vi har låg aktivitetsgrad med tanke på hur många medlemmar vi har, detta är ett krav för att vi ska lyckas med övriga punkter!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och .

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Piratpartiets fem viktigaste utmaningar 2010”

 1. Olofb Says:

  Angående punkt fem – vi i Mölndal ska köra en ringa-runt-till-aktivister-runda om någon vecka. De som är aktiva på piratfikan delar helt enkelt upp de över hundra aktivister som finns och ringer runt för att hitta potentiella nya aktivister!

 2. Christian Engström Says:

  Bra prioritetslista tycker jag.

  När det gäller reform av immaterialrätten hoppas jag att det ska bli möjligt att få till en reform för att lösa problemet med ”föräldralösa verk”. Kommissionen vill göra något, så det kanske går att få dem att göra någonting bra.

  Målet från vår sida är att det blir ett ”lagstadgat undantag” (statutory exception) som säger att äldre verk får användas fritt om inte rättighetsinnehavaren har anmält till ett register att han vill ha kvar sin ensamrätt.

  Mer om den här möjligheten: http://christianengstrom.wordpress.com/?s=orphan

 3. berinder Says:

  Skulle ha kommit ihåg Orphan-frågan när jag skrev inlägget. Det är ju faktiskt en fråga som är aktuell här och nu!


 4. […] Berinder skriver om Piratpartiets fem viktigaste utmaningar 2010. […]


 5. […] lider inte bara av växtvärk (vilket dock sträcker sig ganska långt tillbaka). Partiet lider även av megalomani och ju mer […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: