Läsandets historia och framtid

Under dom senaste dagarna har det kommit två bra inlägg som kompletterar varandra otroligt bra om hur man komsumerar böcker. Mirfaks memoarer går igenom bokens historia i det långa perspektivet och Rick Falkvinge går igenom detsamma i det korta perspektivet.

En intressant aspekt av det hela, som exemplifierades genom ett citat från ett spel av min kära fru, är att nu kommer vara forntid om 500 år. Exemplet kom ifrån Assasins Creed 2, ett fantastiskt spel, där dom säger att ingen civilisation någonsin har varit lika framstående som vår. AC2 utspelar sig för 500 år sedan. Det samma är sant idag och kommer vara sant om 500 år till.

Hur kommer vi konsumera kultur om 500 år?

Läs även andra bloggares åsikter om , , och .

Annonser
Explore posts in the same categories: Politik

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Läsandets historia och framtid”


 1. Fast det finns en sak som talar för böckernas fortsatta existens, och då talar jag inte bara i egenskap av inbiten bokälskare och boksamlare.

  e-böcker och läsare riskerar att råka ut för problemet med teknikutveckling. Hur mycket data ligger inte på gammal typ av media som inte längre går att hitta läsare till? Det kommer alltid att fungera med senaste, men vi har exempel på allt från hålkort, 8″ disketter, super8-band, VHS, o.s.v Hur mycket gamla semesterfiler och gammal ”stenplatte musik” går det inte längre att lyssna på. Det kommer att krävas att verje gång tekniken tar ett steg framåt måste någon konvertera till nya format. Risken finns alltid att om något är ointressant för dagen blir det inte konverterat, och om 25 år då någon plötsligt får intresset är det för sent.

  Böcker i dess fysiska pappersform kräver mest fungerande ögon och händer och kommer inte att behöva ”byta format” i någon större utsträckning förrän människan utvecklats en bra bit till.
  I min samling har jag en utgåva av Sveriges (och norges) grundlag sedan 1809, den är alltså över 200 år gammal, och den är i bra skick och fullt läsbar, språket är inte ens särdeles krångligt.

  Mvh

  /J-O

 2. berinder Says:

  Visst talar det för böckernas fortsatta existens precis som fotografiets överlägsenhet mot JPEG-bilden. Däremot har vi ändå haft ett skifte från just fotografier till större andel JPEG-bilder som lider av samma problem som du skriver.

  Det du skriver kommer inte, lyckligtvis, att förhindra utvecklingen. Däremot är det ett starkt argument för att använda öppna filformat och inte inlåsta properiära dylika.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: